Administrar

Defensa del català (articles: Guillem Frontera i revista L'Estel)

pobler | 04 Novembre, 2011 08:00 | facebook.com

La llengua, aquesta legislatura


Guillem Frontera


Hi ha qüestions sobre les quals no ens podem distreure. Primera i principal, al nostre país, la defensa del català: contra la inèrcia que es crea pel fet que tots entenem el castellà, contra les polítiques segregacionistes i contra el desafecte explícit de no pocs governants. Aquest desafecte es manifesta, no tant en la teoria com en la pràctica, en la majoria de grans extensions i en cadenes del comerç. OCB ha "negociat" amb algunes d'elles la presència del català en els rètols, i la resposta normalment ha estat positiva, però a partir d'aquí l'activitat diària relega el català a llengua en liquidació. Per culpa nostra, des d'un cert punt de vista: Si ens proposam viure en català, descobrim puntualment possibilitats insospitades. (Com és natural, aquestes notes giren entorn de la realitat palmesana i de zones turístiques de l'illa).

La dita societat civil -o aquella part de la societat civil compromesa amb el país- no pot abaixar la guàrdia. I mira que és com a grotesc emprar una expressió probablement d'origen militar, abaixar la guàrdia. O religiós, també: contra les temptacions de Llucifer. Sigui com sigui, només una pressió continuada pot crear la ficció que ens acostam a la normalitat.

Un tema especialment eloqüent per la seva capacitat d'il·lustrar-nos sobre l'estat de la qüestió és el llibre. Òbviament, no podem esperar que la llengua catalana sigui receptora de tantes obres en llengües estrangeres com ho és el castellà. Però la immensa majoria de llibreries del nostre país, regides per personal aborigen o extern, no aprofiten l'esforç de moltes editorials per transvasar a la nostra llengua les obres de més mèrit d'altres literatures. Hi ha obres traduïdes al mateix temps al castellà i al català, amb excel·lents traduccions a les dues llengües i amb preu idèntic, que a les nostres llibreries, per més passes que faceu, només trobareu en castellà. Digau-ne com vulgueu: marginació, boicot, discriminació, exclusió...

Aquesta situació dol més en el cas de cadenes comercials que, en els seus magatzems a Catalunya, per exemple, tenen una actitud radicalment oposada i tracten el català en condicions de normalitat. Passa el mateix amb congregacions dedicades a l'ensenyament: plenament normalitzades al Principat, aquí els ve just sotmetre's a les normes estatutàries -i encara remugant i fent trampa.

Ara que vénen mals temps per a la defensa de la llengua, ja que l'eficàcia presenta una relació directa amb les conviccions íntimes del governant, ara es pot produir una sagnia sense precedents a la història de la democràcia. Ja ha començat -i de manera contundent. És hora de prendre decisions, no només per honorar aquelles institucions, persones, entitats o empreses pel seu comportament exemplar, sinó també per poder localitzar els focus d'hostilitat de cap al nostre patrimoni cultural, més enllà de les institucions en què aquesta hostilitat és ostentosa.

Diari de Balears (4-XI-2011)


La lluita en defensa de la cultura catalana


El 30 de maig de l'any 2003 l'escriptor Miquel López Crespí feia la primera crida a la lluita contra el PP després de la derrota del Pacte de ProgrésMallorca: primera crida a la resistència després de la victòria del PP l'any 2003.

Tots els diaris de les Illes destaquen i valoren molt positivament el ferm discurs que, en defensa de la nostra cultura ha fet l'escriptor de sa Pobla Miquel López Crespí en l'acte d'inauguració de la XXI edició de la Fira del Llibre. El periodista Sebastià Bennasar en crònica publicada en Diari de Balears (31-V-03) sota uns titulars que deien "Fira del Llibre 2003: l'exigència d´ús social del català, al Born. El pregoner López Crespí, Sampol [vicepresident del Govern Balear] i Munar [presidenta del Consell de Mallorca] demanen que es faci 'militància lingüística' ferma", escrivia: "Francesc de Borja Moll i la necessitat d'implicar tota la societat en l´ús de la llengua catalana foren els grans protagonistes ahir a l'acte inaugural de la XXI edició de la Fira del Llibre, que aplega 31 expositors en el passeig del Born fins al proper diumenge 8 de juny.


'L'escriptor Miquel López Crespí va ser el pregoner de la festa i va explicar que 'tot i que vaig escriure aquest text abans de la Fira ara pot agafar un altre sentit i ser interpretat d'una altra manera'.
'López Crespí va explicar que 'Francesc de Borja Moll ens ha ajudat a servar la paraula i també l'esperit de lluita en uns temps foscos. Ara mateix, malgrat els avanços que s'han de fet en el camp de la nostra normalització cultural, ens cal tenir sempre present l'esperit de resistència contínua del nostre gran filòleg' i assegurà que 'aquelles rondalles, llegides a començaments dels anys seixanta per l'equip de col·laboradors que va poder reunir el prestigiós filòleg, tingueren una importància cabdal en la preservació del nostre llegat cultural'.


El 30 de maig de l'any 2003, l'escriptor Miquel López Crespí feia la primera crida a la lluita contra el PP després de la derrota del Pacte de Progrés.


'L'escriptor pobler també incidí que 'la continuació de la gran obra interrompuda de mossèn Alcover, el Diccionari català-valencià-balear, és una de les fites més importants de la nostra història pel que fa a la preservació de la llengua catalana. No hem d'oblidar, tampoc, que, entorn de la represa de la postguerra, l'Obra del Diccionari constituí una autèntica plataforma unitària de reconstrucció nacional dels Països Catalans, molt modesta per les circumstàncies, és clar, però important com a nucli de reagrupació de supervivents, de divulgació i conscienciació envers el poble en general i les noves generacions en particular'. 'López Crespí també va fer un important repàs a la feina feta des de l'Editorial Moll per impulsar la literatura en català a Mallorca i per publicar llibres 'amb els quals ens alletàrem els escriptors de la generació dels 70'.
'Aquesta inauguració de la Fira del Llibre va estar més polititzada que mai, ja que des de la tribuna d'oradors tant el batle Joan Fageda, com el vicepresident del Govern, Pere Sampol, i la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, es varen adreçar al públic. [...]
'Sampol explicà que 'davant la disminució de l´ús social de la llengua només hi havia una actitud possible. No és l'hora de plorar sinó de fer pedagogia per aconseguir que l'ús social del català augmenti. Hem de fer una militància cultural, lingüística i fins i tot política per ajudar a estimar i conèixer la nostra llengua a tots els nouvinguts i residents a les Illes'.
'Munar va tancar l'acte i va donar per inaugurada la fira explicant que 'és un goig que els llibres surtin al carrer cada primavera i que la cultura s'apropi a tots els ciutadans'. Però assenyalà també que 'tot i que no hi ha més lector de cada vegada s'edita més. Ara per ara és necessari incentivar la lectura d'aquests llibres que s'han editat i més en aquesta era de noves tecnologies que no ho afavoreixen'".


Per la seva banda, la periodista Laura Moyà des de les pàgines de cultura del diari Última Hora deia, sota els grans titulars que donaven la notícia de la inauguració de la XXI edició de la Fira del Llibre "Miquel López Crespí reclama un mayor 'uso social del catalán' en el pregón de la Fira del Llibre" : "Un pregón centrado en la figura de Francesc de B. Moll y en la defensa de la lengua, encargado y leído por Miquel López Crespí, abrió las actividades de la jornada.
''Francesc de B. Moll nos ha ayudado a conservar la palabra y, tambíen, el espíritu de lucha en unos tiempos oscuros', afirmó López Crespí. Unos tiempos actuales porque 'ahora mismo, a pesar de los avances que se han hecho en el campo de nuestra normalización lingüística y cultural, debemos tener siempre presente el espíritu de resistencia continua de nuestro gran filólogo'. Para López Crespí, 'para esparcir la ceniza que todavía planea sobre nuestros signos de identitad, nada más poderoso que la obra vital, gigante, de Moll'. Aunque, por encima de todo, el escritor destacó la necesidad de recuperar 'el uso social del catalán'".


Publicat en la revista L'Estel (1-VII-03)

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS