Administrar

Defensa de la Real: anàlisi de la manifestació del 24 de novembre. Defensa d´Aina Calafat

pobler | 28 Novembre, 2007 19:36 | facebook.com

ANÀLISI DE LA MANIFESTACIÓ DE DIA 24 DE NOVEMBRE A PALMA, EN DEFENSA DE LA REAL I EN DEMANDA DE RECTIFICACIÓ DE LES DECISIONS DEL GOVERN SOBRE L'HOSPITAL DE REFERÈNCIA DE MALLORCAAina Calafat. Fotografia de Pep Torró

Companyes i companys:

A la reunió d'ahir dels representants de les entitats convocants de la Manifestació del passat dissabte dia 24, per valorar el resultat de la mobilització i analitzar les perspectives, va haver coincidència en els següents punts:

1. Donades les circumstàncies, i amb els mitjans amb els quals es va fer la convocatòria, la Manifestació de dissabte dia 24 va comptar amb una assistència que consideram digna i positiva, entre 700 i 800 persones, a pesar que tant la policia com els mitjans de comunicació reduïren a la meitat aquesta xifra.

2. Des del punt de vista qualitatiu, el dia 24 de novembre es va fer palesa pels carrers de Palma una expressió unitària i plural de bona part dels moviments socials de Mallorca, en una mostra d'independència respecte a les direccions dels partits polítics i les institucions, i contra els projectes especulatius a Son Espases i a altres indrets de Mallorca. Una veu crítica i dissident respecte a les decisions que han pres els governants amb el projecte especulatiu de l'hospital de referència, denunciant el frau a la democràcia que tot això suposa, al haver oblidat aquests governants els seus compromisos electorals al respecte.

3. En definitiva, els carrers de Palma varen ser testimonis, dissabte dia 24, d'un espai de llibertat, que va possibilitar sentir la veu dels qui no tenien veu.

Per part dels presents es valora la necessitat de continuar la lluita en la defensa de La Real i de Mallorca, de manera, com fins ara, unitària, plural i oberta. En tal sentit, independentment del suport a les iniciatives judicials que, des de la Plataforma Salvem La Real, s'estan duent a terme, es proposa:

 Organitzar un concert de suport a aquesta lluita, per a principis de l'any que ve, i des d'avui es comencen a realitzar gestions de possibles participants, deixant la data pendent de la concreció dels actuants i del local.

 Per avançar en l'organització d'aquesta tasca, ES CONVOCA UNA REUNIÓ PER AL PROPER DIMECRES, DIA 12 DE DESEMBRE, A LES 20,00 HORES, ALS LOCALS DE LA UNIÓ OBRERA BALEAR (UOB) del Carrer de Mèxic, n2, 2on, de Palma (Polígon de Llevant, cantonada Manuel Azaña)

DES D'AQUÍ VOLEM DONAR LES GRÀCIES PEL SUPORT, I L'ENHORABONA A TOTS I TOTES ELS QUI VÀREU PARTICIPAR A LA MANIFESTACIÓ DE DIA 24.

LA LLUITA CONTINUA!

SALUT

Enviat per Josep Juárez


Potser que el cinisme, la manca de principis, l´oportunisme d´alguns sectors de l´esquerra de la nòmina i el cotxe oficial, sigui un producte estantís de la postmodernitat. Genteta que és a un partit d´esquerres perquè el carnet li produeix beneficis econòmics. Res més. Sectors dogmàtics que s´histeritzen en veure que la mobilització de la societat civil podria posar en qüestió els privilegis econòmics que comporta la gestió del règim. Són personatges, els que demonitzen les entitats i plataformes que han portat a coll la lluita contra l´especulació i la corrupció, contra la destrucció de Mallorca, que tant podrien ser del PP com d´UM com, indubtablement, del PSM o del PSOE. (Miquel López Crespí)


Salvem Mallorca! Defensa d’Aina CalafatHo he llegit a diversos blogs i també en els articles d´algun publicista: Aina Calafat, la Plataforma Salvem la Real i tots aquells i aquelles que no s´han desmobilitzat i continuen lluitant per servar Mallorca i les Illes de les urpades de l´especulació “fan el joc a la dreta”. Diuen que “és perillós desestabilitzar el Pacte amb crides constants a la mobilització ciutadana”. Sembla que un sector de la l´esquerra oficial, en veure que la Plataforma de la Real no afluixa en les seves justes reivindicacions, ha decidit passar a l´acostumada campanya de desprestigi i demonització de la dissidència. Tots plegat, aquesta brutor inclassificable... no us recorda les campanyes carrillistes contra els partits que, en temps de la transició, lluitaven per la República i el socialisme mentre que a determinats dirigents sense ètica ni principis ja els anava bé posar-se al servei del règim, de la maniobra de restauració monàrquica?

La demonització de les persones, entitats socials, sindicats i associacions de veïns que des de fa unes setmanes es reuneixen al Casal d´Entitats Ciutadanes de Palma per a continuar la lluita per salvar la Real, em recorda igualment les campanyes de desprestigi ordides pels estómacs satisfets contra la diputada verda Margalida Rosselló o contra la consellera de Benestar Social de l´anterior Pacte de Progrés, l´eficient política Nanda Caro, que, en un acte de sinistre sectarisme, va ser obligada pels seus a callar i a no opinar sota amenaça de fer-li dimitir el seu càrrec.

Per a desgràcia del nostre poble, hi ha molta gent mancada del més mínim tarannà democràtic, que no sap respectar ni entendre –no en vol fer el més mínim esforç!-- la dissidència. Escoltar aquells que pensen d´una manera diferent? Quin doi! “Una vegada que som a dalt, nosaltres comandam”, xerriquen, cofois. La persecució i criminalització de la dissidència és una forma més de dogmatisme i feixisme que, a aquestes alçades del règim postfranquista, i dècades després de la mort del dictador, ens pensàvem que s´hauria anat acabant. Els comentaris denigradors fets en referència a Aina Calafat, a la Plataforma Salvem la Real, a tots aquells i aquelles que pugnam per enfortir la societat civil, per defensar el que pensam que és just, ens fa constatar com de lluny som encara d´una mínima cultura democràtica.

Potser que el cinisme, la manca de principis, l´oportunisme d´alguns sectors de l´esquerra de la nòmina i el cotxe oficial, sigui un producte estantís de la postmodernitat. Genteta que és a un partit d´esquerres perquè el carnet li produeix beneficis econòmics. Res més. Sectors dogmàtics que s´histeritzen en veure que la mobilització de la societat civil podria posar en qüestió els privilegis econòmics que comporta la gestió del règim. Són personatges, els que demonitzen les entitats i plataformes que han portat a coll la lluita contra l´especulació i la corrupció, contra la destrucció de Mallorca, que tant podrien ser del PP com d´UM com, indubtablement, del PSM o del PSOE.

El problema que tenen aquells que no voldrien una societat civil viva i dinamitzadora del teixit social és que ara ja no es tracta de desprestigiar una persona o un petit col·lectiu; ara són ja molts els partits i sindicats, agrupacions i associacions de veïns, entitats socials i publicistes a demonitzar. Com s´ho faran per a fer creure que la CGT, Alternativa per Pollença, Attac, Drets Humans, EU, la Federació d´Associacions de Veïns de Palma, la Joventut Comunista, l´Obra Cultural Balear, la Plataforma Salvem Can Tàpera, la Plataforma Salvem la Real, STEI-i, Unió Obrera Balear, fan el joc a la dreta i l´extrema dreta? Qui els creurà aquesta vegada? És molt senzill, des del poder, amb tots els mitjans econòmics i de comunicació, amb l´exèrcit de servils que sempre envolta a qui comanda, sigui aquest del color que sigui, atacar, demonitzar persones aïllades, activistes que només tenen, per a defensar-se, la veu de la coherència i de la dignitat per a fer front a la indignitat de la mentida, la calúmnia i la manipulació informativa.

Aquesta vegada, repetesc, ho tendran més mal de fer. Els col·lectius que preparen els actes lúdics i solidaris de dia 10 de novembre a la Real; els partits, sindicats i organitzacions que pensen organitzar les mobiltzacions que començaran el proper dissabte 17 de novembre en defensa del territori, són prou forts i nombrosos per a no témer les campanyes rebentistes dels acostumats vividors del romanço. El temps, la situació política, sortosament va canviant a favor de la societat civil.

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares(6-XI-07)

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Més articles de la campanya Salvem la Real! (Web Ixent)


El futur del Bloc: articles de Miquel Rosselló (EU) i de l´escriptor Miquel López Crespí (II)

pobler | 28 Novembre, 2007 16:28 | facebook.com

....els resultats electorals assolits pel Bloc no han estat ni els esperats ni els desitjats. Els resultats al Parlament són acceptables, els del Consell de Mallorca es queden curts i els de Palma són clarament insuficients. No hem aconseguit que el vot tradicional del PSM i el d´EU-EV se sumin globalment al Bloc, especialment el vot urbà de Palma, on les tres candidatures tenen pèrdues molt importants. (Miquel Rosselló)


El Bloc per Mallorca: present i futurPer Miquel Rosselló


Vull per començar, expressar la meva nítida convicció que el Bloc per Mallorca ha jugat el paper fonamental pel que va ésser creat, que no era altre que contribuir de forma decisiva a la pèrdua de majoria absoluta del PP. Sense la coalició PSOE-Eivissa pel Canvi i el Bloc per Mallorca avui el PP tindria majoria absoluta, al manco, al Parlament, al Consell d´Eivissa i al de Mallorca.

Però és igualment obvi que els resultats electorals assolits pel Bloc no han estat ni els esperats ni els desitjats. Els resultats al Parlament són acceptables, els del Consell de Mallorca es queden curts i els de Palma són clarament insuficients. No hem aconseguit que el vot tradicional del PSM i el d´EU-EV se sumin globalment al Bloc, especialment el vot urbà de Palma, on les tres candidatures tenen pèrdues molt importants.

Les causes d´aquests resultats insuficients probablement són moltes i caldrà continuar reflexionant-hi. Però em vull referir a una especialment, la complexitat, per una altra banda lògica, de constituir una coalició d´aquestes característiques, a més dins els límits dels calendaris electorals habituals.

Progressistes per les Illes, a les passades eleccions generals, és un precedent del Bloc que cal tenir en compte a l´hora de fer aquesta reflexió. Progressistes neix d´una proposta d´Esquerra Unida. Es constitueix i funciona raonablement bé, gràcies als esforços de tots els seus components i molt especialment de la seva cap de llista Nanda Ramon.

Superar els 40.000 vots i el 8% a una contesa electoral molt polaritzada pel bipartidisme i dramàticament marcada pel cruel atemptat terrorista d´Atocha és un bon resultat, segons la meva modesta opinió. Però el fet de no treure diputat, per menys de 5.000 vots provoca frustració. Crec sincerament i amb tots els respectes que va ésser un error que el PSM es desmarqués d´aquesta experiència. La qual cosa va dur a Esquerra Unida, convençuda que les posicions pro Bloc dins el PSM eren clarament minoritàries, a accelerar la seva proposta de convertir la coalició amb els Verds amb un únic projecte estratègic i estable.

Durant el procés de preparació del Congrés del PSM, amb un fort debat entre els defensors i els detractors del Bloc, es fa l´Assemblea constitutiva d´Alternativa Esquerra Unida-Els Verds, no sense tensions a les dues organitzacions i poques setmanes després el Congrés del PSM, per molt pocs vots de diferència, llança la proposta del Bloc per Mallorca. La qual cosa condueix per una part a la militància d´EU i dels Verds que encara no havien paït la constitució d´Alternativa a haver de pensar en una coalició més àmplia, i a la pèrdua de militància del PSM, constantment exagerada pels mitjans de comunicació.

A pesar de tot això, l´ú d´agost de l´any passat es signa el manifest constitutiu del Bloc per part del PSM i Alternativa EU-EV, però lluny de significar aquest fet el final de les tensions i el principi d´una nova etapa a l´ofensiva, encara li queden, al Bloc, mig any de noves dificultats.

La feblesa del sector de l´esquerra alternativa i les dificultats del sector nacionalista fan que els seus respectius electorats no s´identifiquin globalment amb el nou projecte.

Davant aquesta situació què fer? Estic absolutament convençut que la marxa enrera no és cap solució. Cal caminar, amb prudència però fermament, cap a la consolidació d´un Bloc Nacional Alternatiu. És l´única manera de combatre el bipartidisme i dificultar la tornada de la dreta al poder. A més de construir un projecte estratègic que no solament crec possible sinó necessari.

Fins ara la confluència programàtica i la coincidència de l´acció política dels distints components del Bloc ha resultat molt fàcil. El repte és aconseguir que convisquin a un mateix nivell els valors identitaris de cada força política, així com la percepció que els respectius electorats tenen de les mateixes.

Ara per ara cal fer més Bloc, una coalició equilibrada internament sense cap hegemonisme d´una part cap a l´altra. L´electorat d´Esquerra Unida-Els Verds no pot percebre l´operació com una mera refundació del PSM i l´electorat nacionalista no pot dubtar del caràcter inequívocament nacional del projecte.

Així mateix s´hauria d´avançar cap a la construcció d´un únic espai electoral i polític que sumi allò que avui representen el Bloc per Mallorca, Eivissa pel Canvi, el PSM-Verds de Menorca, Esquerra de Menorca i Gent per Formentera. Estic convençut que un projecte d´esquerra nacional per poder-se consolidar cal que sigui de caire interinsular i tingui representació a cada una de les Illes

Crec que les properes eleccions generals, a pesar de les dificultats que comporten per l´agudització del bipartidisme, són un excel·lent banc de proves per avançar en aquesta direcció.

Miquel Rosselló és membre de la Presidència d´EUIB


D´ençà el 27 de maig hem escrit nombrosos articles destacant la importància història que té la constitució dels diversos ajuntaments progressistes en relació al redreçament nacional de les Illes, per tal d’avançar en el camí d´enfortir la societat civil i començar a rompre l´hegemonia de la dreta a la nostra terra. (Miquel López Crespí)


Consolidar una nova força política [el Bloc] conseqüent amb les idees republicanes, d´autodeterminació i socialistes, una força capaç de controlar la possible deriva de la socialdemocràcia espanyola cap a l´excessiva complaença amb l´establert, requereix una anàlisi de la realitat acurada i continuada vies d´anar trobant solució a les dificultats que hem apuntat. (Miquel López Crespí)


El futur del BlocGabriel Barceló

D´ençà el 27 de maig hem escrit nombrosos articles destacant la importància història que té la constitució dels diversos ajuntaments progressistes en relació al redreçament nacional de les Illes, per tal d’avançar en el camí d´enfortir la societat civil i començar a rompre l´hegemonia de la dreta a la nostra terra. És molt important haver aconseguit formar una coalició de centre-esquerra a un dels ajuntaments més importants: el de Ciutat. La constitució de coalicions semblants al Govern i al Consell Insular de Mallorca és igualment decisiva per a capgirar la dinàmica encimentadora, destructora de recursos i de despersonalització i banalització que hem patit amb el govern conservador.

Una vegada s´hagin resolt els petits problemes de distribució de les àrees de gestió entre les distintes forces progressistes i centristes, els dirigents del Bloc haurien de començar a analitzar seriosament els resultats electorals. Veure per on es podria anar tapant la important via d´aigua que, per a la coalició a què donam suport, ha significat la pèrdua del 54,60% del seu electorat a Palma. He escrit per endavant que ningú no discuteix l´èxit decisiu que ha significat per a l´esquerra nacionalista i per a la socialdemocràcia espanyola batre a fons el poder hegemònic del PP.

El que voldria dir és que, malgrat l´èxit de la formació de governs progressistes arreu, no hem d´oblidar el que de veritat s´esdevengué el dia de la votació, si, a partir d´ara mateix, volem consolidar el que ha atès el Bloc. Una davallada electoral molt important va ser la de 1999, després que el PSM gestionàs al costat d´UM, el Consell Insular de Mallorca. Aleshores es perderen un diputat, un regidor a l´Ajuntament de Palma i dos mil vots. La constitució del primer Pacte de Progrés, l´accés a la gestió de més àrees de poder institucional, dificultà una valoració adient de la relativa derrota esdevenguda. El 2003 es tornà a perdre un altre diputat i un altre regidor. En aquella ocasió tampoc no es va aprofundir en el problema ni vaig veure cap valoració versemblant del nou retrocés electoral. Aquest 2007, els partits coaligats en el Bloc, candidatura a què hem donat i donam suport, ha perdut a Palma tres dels cinc regidors que tenia, i dos diputats.

Tots aquells que hem demanat que s´avanci en la constitució d´un autèntic bloc d´esquerra nacionalista, d´una força política que, com el Bloc Nacionalista Gallec, vagi més enllà de les coalicions de circumstàncies, voldríem veure que es comença a treballar en aquesta direcció. Pareix que un dels problemes essencials que han condicionat la davallada electoral del Bloc, un entre molts!, ha estat que la coalició s´ha concretat massa tard. Érem molts els que, just després de la derrota progressista del 2003, ja demanàvem anàlisis del que s´havia esdevengut. El retard d´ERC a incorporar-s’hi també ha estat decisiu, juntament amb l´eterna crisi dels Verds.

Sembla que un dels principals problemes de la pèrdua d´electors ve donat per la impossibilitat, almanco a Ciutat, d´unir en una direcció comuna l´electorat procedent d´EU i PSM. La pèrdua de quinze mil vots demostra que han existit moltes fugides d´EU (i PSM) envers el PSOE. El PSM, a part d´haver pogut tenir fugides cap a Aina Calvo, també ha perdut vots en direcció a Unió Mallorquina. Pensem en l´èxit d´UM que, de no tenir representació a Palma, ha passat a tenir dos regidors.

Per provar d´evitar la continuada sangnia de vots i de representants institucionals s´han de cercar solucions des d´ara mateix i no amagar el cap dins l´arena com els estruços, dissimulant aquest problema ben real rere la repartició de les àrees de gestió actuals.

Consolidar una nova força política conseqüent amb les idees republicanes, d´autodeterminació i socialistes, una força capaç de controlar la possible deriva de la socialdemocràcia espanyola cap a l´excessiva complaença amb l´establert, requereix una anàlisi de la realitat acurada i continuada vies d´anar trobant solució a les dificultats que hem apuntat.

Miquel López Crespí


Publicat en El Mundo-El Día de Baleares(21-VIII-07)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Memòria històrica del primer Pacte de Progrés

La corrupció del PP: el cas Andratx

pobler | 28 Novembre, 2007 06:52 | facebook.com

Cas Andratx: un any del cop judicial i polític


Els principals imputats per corrupció urbanística es troben en llibertat mentre continua la instrucció


LLUÍS PLANAS. Palma.


Fa un any, tal dia com avui a primera hora del matí, mig centenar d'agents de la Guàrdia Civil entraven per sorpresa a l'ajuntament d'Andratx, escorcollaven les dependències municipals i en detenien el batle, Eugenio Hidalgo (PP). De manera simultània, es feia el mateix amb el zelador municipal, Jaume Gibert, i amb el director general d'Ordenació del Territori del Govern, Jaume Massot.

Era l'esclafit de l'operació Vora mar, una acció conjunta de la Fiscalia Anticorrupció, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Agència Tributària, contra una presumpta xarxa de corrupció política i urbanística al municipi andritxol. L'afer, que esdevindria el cas Andratx, tingué una repercussió immediata a tot l'Estat, que vivia aquells dies sota la commoció de l'operació Malaia a Marbella i quan quedaven només sis mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals.

El Govern del PP es va veure afectat de ple pel cop judicial: un batle i un director general com a principals imputats. El president Jaume Matas i el secretari general dels populars, José María Rodríguez, se'n veieren més afectats quan dies després les publicacions d'Última Hora i Diari de Balears revelaren que ambdós havien amagat a l'opinió pública que s'havien reunit amb Eugenio Hidalgo al Consolat de Mar només 40 hores abans de la seva detenció. La Guàrdia Civil descobrí que després de l'encontre Hidalgo havia anat a l'ajuntament a destruir documents. Ambdós negaren que avisassin el seu batle de la imminent operació judicial. Per contra, asseguraren que va ser ell qui els mostrà els seus temors. Rodríguez, compromès també per una conversa telefònica amb Hidalgo minuts abans de la detenció en què acordaven la seva defensa, arribà a dir en el Parlament que ho podia «jurar amb la Bíblia a la mà».

En qualsevol cas, la primera gran causa judicial contra la corrupció urbanística a Mallorca continua oberta un any després amb una instrucció dirigida pel jutge Álvaro Latorre. De moment han prestat declaració en qualitat d'imputats i testimonis més de 250 persones, a l'espera que l'Audiència es pronunciï sobre si les 64 peces del sumari s'han d'agrupar en un sol gran judici, com demanen les defenses, o s'ha de continuar amb el seu tractament per separat, com vol Anticorrupció. Fins ara s'ha decidit l'obertura de dos judicis orals i dues peces de la instrucció continuen sota secret. Hidalgo, Gibert i Massot estan acusats de negociacions prohibides a funcionaris, suborn, falsedat documental, delictes contra l'ordenació del territori, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i associació il·lícita. Els dos primers estan en llibertat sota fiança després d'ingressar dos pics a la presó, on passaren més de 40 dies. El director general sortí en llibertat després de declarar davant el jutge.

Diari de Balears (27-XI-07)


La lluita contra la corrupció del PP


Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat. (Miquel López Crespí)


Andratx i la corrupció urbanísticaEugenio Hidalgo

La recent detenció del batle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, del director general d’Ordenació del Territori, Jaume Massot, i del zelador d’obres Jaume Gibert, ens situa no solament davant un cas d’especulació urbanística, sinó sobre tot davant el problema, ja històric de la “balearització” de la nostra terra. De fa moltes dècades, sobretot a partir del gran desenvolupament turístic dels anys seixanta, el paper incontrolat de la construcció feta de qualsevol manera, una construcció “salvatge”, en definitiva, ha sensibilitzat generacions d’illencs quant a la necessitat urgent de controlar aquest desgavell que amenaça amb exhaurir els nostres minvats recursos naturals.

Qualsevol persona amb un mínim de seny sap a la perfecció que els minvats recursos naturals de què disposam no permeten aquest creixement il·limitat, i més quan es fa sense respectar ni l’actual legislació. Es tracta de complir i fer respectar les lleis en vigor en matèria d'urbanisme, i també, d’aconseguir que el govern de torn s’adoni de la situació insostenible en què ens trobam i dicti els corresponents plans d’ordenació territorial.

Eugenio Hidalgo i tots els Hidalgos que podrien sortir a la llum pública si la Fiscalia continuava aprofundint en les investigacions, no solament no han estat sensibles a les necessitats de preservació de recursos i paisatge que té la nostra terra, sinó que han abusat fins a límits increïbles esdevenint uns perillosos depredadors indiferents a les nostres necessitats com a col·lectivitat. El GOB, preocupat per la situació d’emergència en què ens trobam, ja havia presentat a la Fiscalia més de quaranta denúncies per presumptes delictes urbanístics comesos a Andratx. Les denúncies presentades anaven agrupades en dues tipologies d’irregularitats. Com molt bé explica l’organització ecologista, el primer tipus d’irregularitats consistia en llicències il·legals dins el sòl rústic. Es tractava d´unes llicències de construcció donades a parcel·les sense la superfície mínima per a ser edificades, parcel·les que s’acaben construint a base d’una llicència municipal atorgada per informes i certificats irregulars del zelador i el cap d’Urbanisme. Com explica el GOB, en la totalitat dels casos aquestes llicències il·legals afecten zones protegides.

Les denúncies dels presumptes delictes urbanístics d’Andratx presentades pel GOB a la Fiscalia es refereixen també, i basta que consulteu el web d’aquesta organització per a tenir tota la informació al vostre abast, a llicències il·legals d’edificis d’apartaments dins sòl rústic atorgades per l’Ajuntament sota l’aparença de sòls urbans.

Les situacions irregulars, l’especulació urbanística detectada a Andratx, es pot estendre a nombrosos municipis de les Illes. L’expresident del Govern de les Balears Francesc Antich parlava recentment d´una possible investigació a més de quinze ajuntaments. Tots els mallorquins i mallorquines sabem que arreu es donen casos iguals o pitjors que el d’Andratx. Aquestes típiques situacions irregulars són les culpables de les destrosses paisatgístiques i territorials que hem patit aquestes darreres dècades, tant a l´interior de Mallorca com a la costa.

Davant els fets que vivim aquestes darreres setmanes és ben hora que la societat mallorquina s’adoni que no podem continuar per més temps en mans d’especuladors sense escrúpols, aprofitats que utilitzen de forma fraudulenta determinades disposicions de la llei de sòl rústic. Les institucions encarregades de fer complir la llei, els partits i organitzacions conservacionistes que han estat a l’avantguarda de la lluita per a preservar el nostre paisatge i minvats recursos naturals, la societat civil de les Illes, han de ser molt exigents a demanar responsabilitats al màxim alhora que, d´una forma immediata, el Govern, el Parlament, haurien de modificar els aspectes d’ambigüitat que hi pugui haver en la normativa urbanística per tal d’aturar casos de possible corrupció com el que ens ocupa en aquests moments.

La detenció d’Eugenio Hidalgo i companyia és el primer gran i espectacular cop que s’ha donat a la corrupció urbanística a les Illes. Les investigacions haurien de continuar i ampliar-se sense tenir mai en compte el color polític del municipi investigat. El que han fet i fan amb la nostra terra gent que no l’estima no té nom. Potser ja han destruït o estan a punt de destruir tot el patrimoni que ens llegaren els nostres avantpassats. Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (12-XII-06)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS